Absencia zmluvného vzťahu s Dôverou bude mať negatívny dopad

06.06.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 6. júna (TASR) - Na Nemocnicu s poliklinikou, neziskovú mestskú organizáciu, v Medzilaborciach bude mať negatívny dopad avizovaná informácia o tom, že zdravotná poisťovňa Dôvera pokračuje v redukcii nemocníc ...
\"Vzhľadom na to, že v našom regióne je Dôvera najsilnejšou poisťovňou, neprinesie to pre nemocnicu, ale aj pre pacientov nič dobré. Akútne prípady síce môžeme hospitalizovať, tie sú však náročnejšie na liečbu aj na náklady, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ zariadenia Nikolaj Savčák. Dodal, že neuzatvorenie zmluvy so spomínanou poisťovňou bude mať za následok veľký výpadok v rozpočte a v príjmoch, čo ohrozí chod nemocnice.
\"Týmto rozhodnutím bude ohrozené aj poskytovanie sociálnych služieb - domova dôchodcov a opatrovateľskej služby, ktoré nemocnica vykonáva, a v nevýhode budú aj lekári, ktorí poskytujú lekársku službu prvej pomoci, \" konštatoval Savčák.
Nemocnica, ktorá disponuje interným a doliečovacím oddelením, poskytuje svoje služby v spádovej oblasti s vyše 13.000 obyvateľmi. Podľa riaditeľa toto číslo nie je na pohľad vysoké, ale ide zväčša o prestarnutých ľudí z územia s plochou 470 kilometrov štvorcových. Tí tak budú musieť cestovať za liečbou do najbližších nemocníc, nachádzajúcich sa vo vzdialenosti 45 až 65 kilometrov. V takomto prípade bude dostupnosť zdravotnej starostlivosti veľmi sťažená a týmto starým a chorým ľuďom zvýši podstatne náklady na liečbu.
\"Bohužiaľ, nikto z poisťovne Dôvera sa v regióne nebol pozrieť. Jedno sú čísla v počítači, druhé sú živé duše v regióne, ktoré potrebujú lekársku pomoc, \" povedal Savčák. Nepodpísanie zmluvy s medzilaboreckou nemocnicou bude podľa neho vážny problém, pretože aj 100-tisícový (329á eur) výpadok v rozpočte položí toto zariadenie na lopatky. \"U nás sú veľké náklady na dopravu, ale aj na energie. V našom regióne začíname kúriť 1. septembra a kúrenie vypíname začiatkom mája, \" vysvetlil riaditeľ.
Zdravotná poisťovňa Dôvera neponúkne zmluvný vzťah deviatim nemocniciam. Okrem už avizovaných k nim od budúceho mesiaca pribudne okrem medzilaboreckej aj nemocnica v Gelnici, Novom meste nad Váhom, Hlohovci a Stropkove. Dôvodom nezazmluvnenia nemocníc a niektorých oddelení sú ich nedostatočné parametre kvality a efektivity, nevyhovujúce personálne zabezpečenie a komplexnosť liečby. Zámer nepokračovať v zmluvnej spolupráci s deviatimi nemocnicami sa však netýka ambulantnej ani akútnej lôžkovej starostlivosti.
 

Vyberte región